Connect with us

Demir Eksikliği Nedir?

Yeteri kadar demir alımının olmamasına bağlı olarak vücutta demir minerali depolarının boşalmasıdır. Ayrıca demir emiliminin bozulması da demir eksikliğini artırır.

Erken belirtileri kırılgan saç ve tırnaklar, ciltte kuruluk, ağız köşelerinde çatlaklar, dilde yanma, ağız mukozasında hassasiyet olan demir eksikliği, ayrıca ilerleyip kansızlığa sebep olur. Demir Eksikliğine bağlı kansızlık ile birlikte başka belirti ve bulgularda ortaya çıkar.

Gün içinde motivasyon ve fiziksel enerjinizi nasıl buluyorsunuz?

Halsizlik, sürekli yorgunluk hali, konsantrasyon problemleri, uyku sorunları ve baş ağrısı gibi hayat konforunuzu bozan şikayetler demir eksikliğinize bağlı oluşur. Bununla beraber bir çok insanın saç dökülmesi, cilt renginde soluk görünmesi ve depresyon hali gibi şikayetleri demir eksikliğine bağlı kansızlıktan dolayı gelişir.

Kendinizi ve hayatı sevin.

Bu şikayetleriniz varsa bir sağlık kuruluşunda mutlaka kontrolden geçip bir kan analizi vermenizde fayda var.

Demir eksikliği beslenme , vücudunuzun herhangi bir yerinde kanama , kadınlarda adet ve gebelik gibi faktörlere bağlı gelişmiş olabilir. Zira demir vücutta üretilemeyen ve diyetle yeterli ve düzenli miktarda alınması gereken bir mineraldir.

 

Peki Demir Eksikliğini Önlemek İçin Neler Yapmalısınız?

Öncelikle yeterli demir içeren besinler tüketmeniz gerekir. Ayrıca demir emilimini engelleyen çay , kahve , kola gibi kafeinli içecekleri yemekle birlikte tüketmemelisiniz. Kullandığınız bazı ilaçlar da emiliminizi bozar. Öneri olarak doktor kontrolüne gittiğinizde takviye gerekip gerekmediğini mutlaka öğrenmelisiniz.

Basur, aşırı kan kaybı , mide ülseri ve kadınlarda adet kanamalarının şiddetli olması problem oluşturur. Belirtilmiş bu problemler demir eksikliğinin ana faktörleridir. Belirtilen rahatsızlıktan şikayetçiyseniz mutlaka bir sağlık  başvurup kontrol altına aldırmanız gerekir.

 

Demir eksikliğinde nasıl beslenmeliyiz ?

Tabi ki demir açısından zengin yiyecekler tüketmek demir depolarınız doldurmanızdaki en büyük faktördür. Aynı zamanda demir emilimini engelleyen yiyecek ve içeceklerden de sakınmanız gerekmektedir.

demir eksikliğinde beslenme

Peki demir yönünden zengin bu yiyecekler nelerdir?

Hemen sizler için paylaşıyoruz.

Kırmızı et , karaciğer ve sakatatlar ;

baklagillerden mercimek, nohut, bezelye, kuru fasulye, börülce , barbunya;

sebzeler ve meyvelerden patates, ıspanak, kabak ,çekirdeksiz üzüm, kuru erik, soya fasulyesi ve yulaf;

tatlı olarak bal ve pekmez gibi besinler demir yönünden zengindirler ve tüketmenizde fayda var.

 

Sağlıklı Günler Dileriz 🙂

 


”Google

Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Limon Sarımsak Kürü Nedir? Limonlu Sarımsak Kürü Faydaları

Limon Sarımsak Kürü

Bu yazımızda Limon Sarımsak Kürü yapılışından ve Limonlu Sarımsak Kürü faydalarından bahsettik.

Limon Sarımsak Kürü bir çok faydası olan bir uygulamadır. Kolestrol ,tansiyon ve damar rahatsızlıkları gibi bir çok sorunun devasına yardımcı olur. Limon suyu ve sarımsakla basit bir şekilde hazırlanabilir.

Limon Sarımsak Kürü, Limonlu Sarımsak Kürü, limon sarimsak kürü nasıl Hazırlanır?

Limon Sarımsak Kürü

Malzemelerimiz

– 2 Litre organik saf limon suyu

– 40 diş soyulmuş ve dövülmüş organik sarımsak

– Hava almayan koyu bir kavanoz

Kürün Hazırlanışı

2 Litrelik limon suyu çıkacak kadar limon alın. Limonların suyunu iyice sıkıp şişeye ya da kavanoza doldurun. Soyulmuş 40 diş orta boy sarımsağı yıkamadan ve ezerek limonun içine atıp şişenin ve ya kavanozun kapağını sıkıca kapatın. 25 gün boyunca oda sıcaklığında saklayın. Her gün birkaç kez çalkalayın. Yaklaşık 25 gün sonra sarımsaklar limon suyunun içinde eriyecek.

25 gün sonra hazır hale gelen karışımdan her gün düzenli olarak sabahları kahvaltıdan yarım saat önce yarım çay bardağı için. Aynı saatte içmeye gayret edin. Bu karışımın içine asla başka bir madde (şeker, tuz, tatlandırıcı vs. ) katmayın.

 

 

Limonlu Sarımsak Kürü Faydaları

Limonlu Sarımsak Kürü, limon sarimsak kürü tüm damar iltihaplarını tedavisine yardımcı olur, damar tıkanıklıklarına iyi gelir , damar sertliklerini ve hipertansiyonu önler.

 

Kolesterol ve lipidi düşürür, zararlı yağların yakılmasını sağlar, kilo verdirir, bazal metabolizmayı hızlandırır. Yağların yakılmasını sağladığı için iştahı açar, vücuttaki şeker oranını dengeler, pankreasın yenilemesini sağlar.

 

”Helycobeacter pylori ”adlı ülser mikrobunu öldürerek mide ve onikiparmak bağırsağı ülserini tedavi eder.

 

Böbrek ve safra taşlarını eritir, idrar söktürür, vücuttaki şişkinliği yok eder ve dokularda ödem oluşmasını engeller.

 

Vücudun bağışıklık sistemini son derece mükemmel hale getirir. Aynı zamanda her türlü alerjiyi, özellikle de damarsal kökenli ve strese bağlı cilt alerjilerini kökünden engeller. Kanser oluşumlarına karşı tüm vücudu korur.

Tüm romatizmal iltihabi önler, her tür romatizmal ağrıları hafifletir, kireçlenmeyi önler. Ek olarak eklem yüzeylerinin yenilenmesini sağlıyor ve her türlü ağrıyı keser.

Beyin hücreleri ve tüm sinir sistemlerini yeniler, sinirdeki aksiyon potansiyelini düzenleyip ileri-refleks hızını artırır, felç ve inme riskini azaltır.

 

Uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Continue Reading

Sağlık

Vajinal mantardan doğal yöntemler ile kurtulun…

Vajinal mantardan kurtulun…

  • Mantar enfeksiyonu nasıl oluşur?

  • Tedavi yöntemleri neler?

Vajinal mantardan kurtulun… Hayat kalitemizi büyük ölçüde etkileyen vajinal mantar… Fakat bazı zamanlar sık tekrarlaması ile kâbusa dönüşür. Ve beyaz renkli peynir kesiği gibi dedikleri akıntılar, şişlik, kaşıntı da cabası… Ama çözümü mevcut olan bir rahatsızlık.

Bazen daha ağır geçen vajinal mantar enfeksiyonları için farklı tıbbi müdahaleler de yapılır. Lakin uzun süre devam eden tedavi sonucu iyileşir.

 

VAJİNAL MANTAR NASIL OLUŞUR?

Antibiyotik kullanımında oluşur. Gebelik ve diyabet durumlarında oluşur. Yalnız giyilen kıyafetler de büyük önem taşır. Dar kot pantolon ve havasız iç çamaşırı kullanımında oluşur. Ama gerek tıbbi tedaviler gerekse doğal yöntemler ile çözümü mümkün.

  • VAJİNAL MANTAR DOĞAL ÇÖZÜMLERİ NELER?

Öncelikle mantar teşhisi konulduğunda tıbbi yardım alın. Yalnız mutlaka bir hekime danışın. Fakat  hafif enfeksiyonlar için bazı doğal yöntemler kullanabilir siniz.

  • Bu doğal yöntemler neler??

  • Yoğurt

Yoğurtta bulunan dost bakteriler, vücutta enfeksiyonun büyümesini kontrol eder. Bu nedenle mantar enfeksiyonunu tedavi etmek için yalnızca şekersiz yoğurt kullanın.

  • Yoğurt nasıl kullanılır?

Ancak cildinizin üzerinde bir mantar enfeksiyonu varsa, o zaman bulunan bölgeye yoğurt sürün. Ve 20-30 dakika kalmasını sağlayın. Bu kaşıntı hissinin hafiflemesini sağlayacaktır.

Vajinal mantar var ise, bir tamponu yoğurda daldırın ve iki saat boyunca vajinanıza takılı olarak bırakın. Bu uygulamayı günde iki kez yapın.

  • Hindistan cevizi yağı

 

Hindistan cevizi yağı antifungal özelliklere sahip olduğu için mantarlar için öldürücüdür.

Mantardan etkilenen cildinize günde üç defa hindistan cevizi yağı sürün. Ayrıca Hindistan cevizi yağı ve tarçın yağını eşit miktarda karıştırarak da sürebilirsiniz.

Oral pamukçuk durumunda, 5 ila 10 dakika ağzınızda yağı tutun. Sonra yağı tükürün.

  • Elma sirkesi

Elma sirkesi ve beyaz sirke mantar enfeksiyonunu kontrol eder. Çünkü içinde mantarı öldüren bileşenler vardır.

 

Bir fincan ılık suyun içine iki çorba kaşığı sirke ilave edin. İki üç gün, günde iki kez için.

 

Sıcak bir banyo hazırlayın ve suyun içine sirke ekleyin. Yaklaşık bir saat bu banyoda vücudunuzu ıslatın. Mantar sebebiyle tahriş olan ve kaşınan cildiniz rahatlar.

Alternatif olarak, düz su ile beyaz veya elma sirkesini sulandırın. Ve mantardan etkilenen cildinizi silin. Uygulamadan sonra o bölgeyi açık bırakın. Sonra durulayın.

 

  • Sarımsak

Sarımsak, çok iyi bilinen bir bitkidir çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için de kullanılabilir. İçindeki mevcut anti-bakteriyel ve doğal antibiyotik bileşenler mantar enfeksiyonu üzerinde son derece etkilidir.

  • Vajinal mantardan sarımsak ile kurtulma…

Birkaç diş sarımsağı ezin ve bunları bir hamur yapın. Mantardan etkilenen alanları doğrudan sarımsağı sürün. Taze sarımsak yoksa, E vitamin yağı ve Hindistan cevizi yağından birkaç damla damlatarak sarımsağı sulandırın. Sonra etkilenen alanlara uygulayın.

 

Ayrıca sarımsak tabletleri veya taze sarımsak tüketin. Taze sarımsak, dişlerde kötü kokuya neden olan bakterileri de yok eder.

 

  • Kızılcık

 

Kızılcık, antibakteriyel ve antifungal özellikler içerir. Ve maya enfeksiyonlarının sorumlu mantarla mücadele etmesine yardımcı olur. Buna rağmen idrar yolları veya mesane enfeksiyonlarını da giderir.

  • Kızılcık nasıl kullanılır??

 

Her gün şekersiz kızılcık suyunu birkaç kez için.Ne var ki iyileşme sürecini hızlandırır. Ve kısa bir sürede etkili olur.

Lakin şekersiz kızılcık suyu mevcut değilse, kızılcık tabletleri satın alın.

Fakat ayak mantarını öğrenmek istiyorsanız tıklayın…


”Google

Continue Reading

Sağlık

Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık İzi Kremi Nedir?

yanık izi kremi

Yanıklar en çok can acıtan ve vücudumuzda iz bırakan yaralanmalardır. Isı , sürtünme , kimyasal , elektrik , radyasyon hatta soğuk bile yanık oluşumuna neden olabilir. Bu yazımızda yanık oluşumu ve yanık sonrası: yanık izi kremi, yanik izi krem konularına değineceğiz.

En çok karşılaştığımız yanıklar tabi ki ısı kaynaklı olanlardır.

Yanığın ciddiyeti derinliği ile alakalıdır. Yüzeysel ve kısmi kalınlıktaki yanıklarda iyileşmeyi kolaylaştıracak müdahaleler elbette bizim elimizde.

Peki ne yapmalıyız ?

Genelde acil yardım olmadan bizim ilk yardım olarak yapabileceklerimiz sınırlıdır. Ciddi yanıklarda sağlık kuruluşlarına nakil ya da başvuru sağlanması gerekmektedir.

Bedenimizin herhangi bir yeri direkt ısıya maruz kaldığında yapmamız gerekenler neler mi ?

yanık izi kremi

Isı maruziyetinde yanığın derinleşmemesi için yarayı musluk suyunun altına tutun.

En sağlıklı müdahale daha önce de belirttiğim su ile ısının aşağı katmanlara ulaştırılması. 15 dakika tuttuktan sonra ara verilmelidir. Aksi halde bu sefer de vücut ısınız normalin çok altına düşecektir.

Kıyafet üzerinden sıcak bir sıvı döküldüyse ilk  olarak kıyafetimizi hızlı bir şekilde çıkartıp daha fazla ısı maruziyetini ortadan kaldırmalıyız. Isı kaynağını bedenimizden uzaklaştırmak birinci önceliğimizdir.

İkincili olarak ısı etkisini azaltmamız gerekiyor. Hemen yanık yarasına bir şey süreyim diye düşünebilirsiniz. Lakin bu yanlış bir düşüncedir.

Isıya maruz kaldığınızda hemen yara bölgesini musluğun altına tutmalısınız. Bu işlem ısının daha aşağılara ulaşmasını engeller. Ayrıca derin yanıkların önünü alır. Yüzük ,bilezik ,takı vs. çıkartılmalıdır. Yanık bölgede şişlik oluşabileceğini unutmamalıyız.

Yarada içi su dolu kabarcıklar oluşabilir. onları patlatıp yara bütünlüğünü bozmayın. Bu derinizde iz kalmasına ve iyileşme süresinin uzamasına neden olur.

Soğukta yanığa sebebiyet verir. Bu nedenle uzun süre buzu deri ile direk temas ettirmeyin. Ayrıca yanıklarda buz  yerine çeşme suyu daha iyidir. Zira buz ile müdahalede yanık izi kalabilir. Buz kullanımında da deri ile direk teması mutlaka engelleyin ve temiz bez üzerinden uygulayın.

Yanıklar şoka sebebiyet verir. Enfeksiyon riski yüksektir. Bu yüzden hastanın bilinci yerindeyse sıvı tüketimi önemlidir. Ayrıca yara bir sağlık kuruluşuna başvuruna başvuruncaya kadar açık tutulmalıdır.

Kimyasal yanıklarında derinin kimyasal ile teması kesildikten sonra su ile basınçsız suyla 15 -20 dakika dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır.

Elektrik yanıklarında hastaya asla ama asla su ile müdahale edilmemelidir !

Yaranın üzerine ne sürsem ?

 

Lütfen kendi iyiliğiniz için yaranın üzerine diş macunu , yumurta akı vs. sürmeyiniz efenim. İlk müdahaleden sonra eğer elinizde uygun bir merhem varsa sürün. Merhemi sürmeden önce yaralının yaşı , kilosu, yara bölgesi , merhemin son kullanma tarihi , yan etkileri ve içerdiği madde çok önemlidir. Mutlaka merhemin prospektüsünü okuyun ve uygunluğu kesinleştirin. Kimyasal yanıklarda etkileşimden dolayı yetkili birine danışmadan müdahalede bulunmayın.

yanık izi kremi

 

Büyük ve hayati risk taşıyan kazalarda zaman kaybetmeden 112 aranmalıdır. Diğer hallerde ilk müdahale yapıldıktan sonra ertelemeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

 

Yanık İzi Geçer Mi? Yanık izi kremi, Yanik izi krem nedir?

Yanıklar bazı durumlarda ardında yanık izi bırakabilirler. Bu yüzden sonrasında bu görüntüden kurtulmak için yanık izi kremi, yanik izi krem kullanma ihtiyacınız doğabilir.

 

revamil Balm (50gr) Yara Dikiş ve Yanık İzi Kremi

Revamil Vücutta yıllardır iyileşmeyen yara izler ya da ameliyat sonrası kalan dikiş izleri, kalıcı hasar bırakan yanıklar, koparılmış sivilce izleri gibi kolay kolay geçmeyen izleri kısa sürede geçiren doğal baldan üretilmiş kremdir. Krem tıbbi uygulamalar için seçilmiş özel saf bir baldan üretilmektedir. hiçbir katkı maddesi (pestisit, koruyucu vb.) içermemektedir. İçerisindeki balın özel bir metod kullanılarak saflaştırılması ve gelişmiş formülasyonu ile deriden emilebilmektedir Revamil Balm – Güçlü anti sikatrizan etkisi ile, enfekte veya enfekte olmayan yüzeysel yaraların ve keloid görünümündekiler dahil skar tedavisinde kullanılır ve balın gelişmiş yara iyileştirme özelliğini kullanır. Birçok yara çeşidini iyileştirmede etkili oldukları kanıtlanmıştır. Diyabetik hastalar ile her yaştan hasta için güvenlidir.

 

 


”Google

Continue Reading

Öne Çıkan